Hornmannien tarinaa

Jaakko Tuomaksenpoika Upan/Marttalan pojanpoika Gabriel Samuelinpoika ryhtyi sotilaaksi ja oli nimeltään Hornman. Hän avioitui Maria Martintyttären kanssa vuonna 1767. Perhe asui Isossakyrössä ja heille syntyi 8 lasta.

Gabrielin ja Marian lapsista aikuisiän saavuttivat ainakin Samuel, Mikko ja Maria. Elisabet-tyttären kuolinaikaa tai muitakaan tietoja ei ole tullut vielä esiin. Gabrielin kuoltua Maria avioitui Mikki Mantinpoika Karhun kanssa.

Samuel Gabrielinpoika Hornman syntyi 20.3.1775 Isokyrössä. Sukututkijoilta Samuel pysyi pitkään kadoksissa. Hiskissä kuitenkin kummitteli kuolleissa Samuel Gabrielinpoika, jonka kuolinikä ei ihan sopinut ja se vaivasi mieltäni pitkään. Kerroin asiasta paremmalle tutkijalle Soile Viitalalle ja Soile ottikin asian omakseen niin, että Samuelille ilmaantui 145 jälkeläistä.

Soile seurasi Isossakyrössä perheen elämää ja huomasi Samuelin muuttavan Vähäänkyröön. Siellä paljastui, että Samuel meni vihille Liisa Niilontyttären kanssa vuonna 1802. Paljastui myöskin se, mikä mahdollisesti sai aikaan Samuelin muuton Vähäänkyröön. Sehän oli tietenkin rakkaus. Liisa Niilontytär muutti Isostakyröstä Vähäänkyröön jo ennen Samuelia, sillä hänen sisarensa oli avioitunut sinne ja Liisa lähti sisarensa avuksi.

Samuelilla alkoi Isossakyrössä poltella, mahtaako joku toinen napata Liisan häneltä, joten Samuel seurasi rakkaimpaansa Vähäänkyröön. Siellä hän oli Iso-Mullon torpparina ja heille syntyi 8 lasta.

Ehkä Samuelilla oli toinenkin ja todellisempi syy muuttaa Vähäänkyröön, sillä hänen veljensä Mikko avioitui siellä vuonna 1801 ja heidän sisarensa Maria vuonna 1807.

Mikko Gabrielinpoika Hornman/Haapala  syntyi 10.8.1778 Isokyrössä. Mikonkin tie kulki Vähäänkyröön ja hän avioitui siellä Ilmajoelta syntyisin olevan Maria Iisakintyttären kanssa vuonna 1801. Mikosta tuli Haapalan talon isäntä ja hän toimi myös lautamiehenä, joten Mikolla oli hyvin asiat.

Maria Gabrielintytär Hornman/Haapala syntyi 15.11.1781 ja avioitui vähänkyröläisen Matti Simonpoika Finnen kanssa. Heillä oli kolme lasta ja he muuttivat Ruotsin Upsalan lääniin 12.7.1815. Hänen jatkoistaan ei sitten olekaan mitään tietoja. Pyytäisinkin teitä ottamaan yhteyttä, mikäli tunnistatte Hormannit omiksi esi-isiksenne.

Pirjo Hynninen  puh. 0500-660 302 tai  pirjo.hynninen@netikka.fi